Afgerond onderzoek 1 oktober 2018

The Effect of Resveratrol on Aortic Function in Patients with Marfan Syndrome - Rationale and Design of the Resvcue Marfan Trial

Bij de meeste Marfanpatiënten is er sprake van aortaverwijding. Met medicatie voor bloeddrukregulatie kan aortagroei wel iets geremd worden, maar toch kan lang niet altijd voorkomen worden dat aorta-operaties nodig zijn of dat een aorta scheurt. Daarom is het doel van de studie om te kijken of het voedingssupplement resveratrol, bovenop de huidige medicatie van de patiënt, verbetering geeft van aorta groei of functie.

Achtergrond en Doel

Doel van de studie om te kijken of het voedingssupplement resveratrol, bovenop de huidige medicatie van de patiënt, verbetering geeft van aorta groei of functie. Preklinisch onderzoek van het Amsterdam UMC heeft laten zien dat aortagroei sterk geremd kon worden door resveratrol in een Marfan muismodel.  Resveratrol is een natuurlijk voorkomende polyphenol dat geproduceerd wordt door veel soorten bessen, zoals druiven.  In verschillende muismodellen met verschillende type cardiovasculaire ziekten heeft resveratrol een genezende werking. Of dat net zo efficiënt werkt in mensen zullen we zien in deze RESVcue Marfan studie, wat een samenwerking was tussen vier Marfan Expertisecentra namelijk LUMC, UMCG, Radboudumc en Amsterdam UMC. 

Stand van zaken

De 4D flow MRI-beelden worden geanalyseerd door een team van gespecialiseerde radiologen. Aangezien dit een relatief nieuwe vorm van imaging is voor de aorta, zijn veel van de manieren om de data te analyseren in ontwikkeling. De data-analyses vinden op dit moment plaats en we verwachten die begin 2023 te bundelen in de eerste publicatie over een eventueel effect van resveratrol op de aorta pathologie in Marfan.

Deelname

Aan het onderzoek deden volwassen Marfanpatiënten mee met maximaal één aorta-operatie, Deelname verliep via het LUMC, UMCG, Radboudumcen Amsterdam UMC. De studie is voor een deel bekostigd door een Marfanfamilie via de AMC Foundation.

Deelname is niet meer mogelijk.

 

Blijf op de hoogte van het onderzoek

 
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed